Sedef Hastalığı | Nedir ve Neden Olur? | Hüma Hastanesi (2024)

  • Sedef Hastalığı Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

    Kesin bir tedavisi bulunmayan kronik bir cilt hastalığı olan sedef hastalığı, bağışıklık sisteminin normalden farklı bir şekilde çalışması sonucunda, cilt hücrelerinin anormal olarak çoğalmasıyla ilişkilidir.

    İçindekiler

    Tıbbi adıyla psoriasis olarak da bilinen sedef hastalığı; ciltte kalın, kızarmış ve gümüşi renkte pulla kaplı plaklar oluşmasına sebep olur.

    Hem fiziksel görünümü hem de sebep olduğu kaşıntı ve rahatsızlık hisleri sebebiyle sedef hastalığı, hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir. Diğer yandan, hastalığın sebep olduğu estetik kaygılar ve sosyal özgüven düşüklüğü, psikolojik olarak da kişi üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir.

    Bu nedenle, sedef hastalığının nedenlerini, belirtilerini ve tedavi seçeneklerini bilmek önemlidir.

    Sedef Hastalığı Nedir?

    Sedef hastalığı, bağışıklık sisteminin anormal çalışması sonucunda ortaya çıkan kronik ve yaygın bir cilt problemidir.

    Normal çalışan bir bağışıklık sisteminde cilt hücreleri yavaşça büyür ve eski hücreler dökülerek yerlerine yenileri gelir. Fakat sedef hastalığında bu süreç çok daha hızlı işlediği için cilt hücreleri yoğun bir şekilde çoğalır.

    Sedef hastalığında, derideki hücreler antijenler üretir. Bu antijenler, bağışıklık sistemini aktive ederek hücre çoğalmasını hızlandırır. Bu süreç deri üzerinde birikmelere ve gümüşi ve kırmızı renkte kalın pulların oluşmasına neden olur.

    Hastalığın oluşum nedeni kesin olarak bilinememekle birlikte genetik ve çevresel etkenlerin rol sahibi olduğu düşünülür. Aile hikâyesinde sedef hastalığı olan bir bireyin bu hastalığa yakalanma oranı daha yüksektir.

    Yaygın olarak diz, kafa derisi ve dirsekte görülse de sedef hastalığı vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkabilir.

    Sedef Hastalığı Neden Olur?

    Sedef Hastalığı | Nedir ve Neden Olur? | Hüma Hastanesi (1)

    Sedef hastalığının oluşma nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik ve çevresel faktörlerin bu hastalığın oluşum sürecinde aktif rol oynadığı düşünülmektedir.

    Bağışıklık sisteminde meydana gelen aşırıduyarlıkla oluşan tepkiler sonucunda meydana gelen bu hastalık, cilt hücrelerinin hızla çoğalması ve cilt yüzeyinde kalın, kırmızı ve pullu lezyonların oluşmasına yol açar. Bu anormal reaksiyonlar, bağışıklık sisteminin cilt hücrelerine karşı saldırgan davranmasıyla tetiklenir. Özellikle T lenfositlerinin aktif olması, ciltteki iltihaplanmayı ve hücre çoğalmasını hızlandırarak sedef hastalığının belirtilerini artırır.

    Sedef hastalığının oluşmasında etkili olabilecek olası nedenler şu şekildedir:

    • Otoimmün hastalıklar
    • Deri travmaları
    • Boğaz veya cilt enfeksiyonları
    • Soğuk ve kuru iklim şartları
    • Stres
    • Tütün kullanımı ya da sigara dumanı maruz kalmak
    • Aşırı alkol tüketimi
    • Steroid türevi ilaçlardan hızlı kesilmesi sonrası

    Sedef Hastalığı Belirtileri

    Sedef Hastalığı | Nedir ve Neden Olur? | Hüma Hastanesi (2)

    Sedef hastalığı, genel itibariyle ciltte belirgin olan bazı belirtilerle kendini gösterir. Belirtileri kişiden kişiye değişebilir ve semptomlar zamanla kötüleşebilir veya iyileşebilir. Tedavi edilmediğinde, sedef hastalığı ciltte daha geniş alanlara yayılabilir ve ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Bu nedenle, sedef hastalığı belirtileri fark edildiğinde bir dermatologdan veya uzman bir sağlık uzmanından yardım almak önemlidir.

    Sedef Hastalığının yaygın belirtileri şu şekildedir:

    Kalınlaşmış ve Pullu Cilt

    Sedef hastalığının en yaygın ve net belirtisi, ciltte kalınlaşmış, kırmızımsı ve pullu lezyonlar meydana gelmesidir. Bu lezyonlar genel olarak kafa derisi, dizler, dirsekler ve sırt gibi vücudun belirli bölgelerinde oluşur.

    Kızarıklık ve Şişlik

    Sedef hastalığı olan kişilerin cildinde kızarıklıklar ve hafif şişlikler görülebilir. Bu kızarıklıklar, lezyonların çevresinde belirgin bir şekilde gözlemlenebilir.

    Kaşıntı ve Yanma

    Tüm bu süreç beraberinde kaşıntıyı da getirebilir. Kaşınma, hastalığın yaygın bir semptomudur ve bazen kaşındıkça daha fazla tahrişe neden olabilir.

    Çatlaklar ve Kanama

    Şiddetli sedef hastalığı olan bölgelerde deri çatlakları oluşabilir ve bu çatlaklardan kanama meydana gelebilir. Bu durum, cildin kuruması ve kalınlaşması nedeniyle ortaya çıkar.

    Tırnakta Renk Değişimi

    Sedef hastalığı, tırnaklarda bir takım değişikliklere sebep olabilir. Tırnaklarda kalınlaşma, kabarma, çukurlar veya renk değişiklikleri görülebilir.

    Eklem Ağrıları

    Sedef hastalığına sahip olan bazı kişilerde, psoriatik artrit adı verilen bir durum da gelişebilir. Bu durumda, eklemlerde ağrı, şişlik ve hareket kısıtlılığı gibi semptomlar ortaya çıkabilir.

    Sedef Hastalığı Çeşitleri

    Sedef hastalığının türlere ayrılması, hastalığın semptomlarına, etkilediği cilt bölgelerine, şiddetine, oluşum nedenine ve belirli tetikleyici faktörlere bağlı olarak gerçekleşir.

    Sedef hastalığının yaygın olarak bilinen çeşitleri şu şekildedir:

    Plak Sedef Hastalığı (Psoriasis Vulgaris)

    Sedef hastalığının en yaygın türü olan bu tür; kalın, kırmızımsı pullarla kaplı lezyonlarla birlikte kendini gösterir. Bu lezyonlar genel itibariyle diz, dirsekler, kafa derisi ve sırt bölgelerinde gözlemlenir.

    Guttat Sedef Hastalığı

    Genel olarak gençlerde ve çocuklarda görülebilen guttat sedef hastalığı, birden fazla küçük, kırmızımsı lezyonlar şeklinde kendini gösterir. Lezyonlar genellikle üst vücutta ve kollarda belirir.

    Invers Sedef Hastalığı

    Invers sedef hastalığı, koltuk altları, kasıklar, göğüs altı ve diğer kıvrımlı bölgelerde ortaya çıkar. Diğer sedef hastalığı tiplerinden ayrı olarak, bu lezyonlar genellikle pullu değildir.

    Pustüler Sedef Hastalığı

    Pustüler sedef hastalığı, ciltte püstüller adı verilen irin dolu kabarcıkların oluştuğu bir formdur. Bu kabarcıklar genellikle kırmızı, inflame ve sert bir cilt tabakası ile çevrilidir. Pustüler sedef hastalığı, ellerde ve ayaklarda daha yaygın olarak görülür.

    Eritrodermik Sedef Hastalığı

    Eritrodermik sedef hastalığı, vücudun büyük bir kısmını etkileyen ciddi bir formdur. Genellikle yoğun kızarıklık, pullanma ve ciltte soyulma ile karakterizedir. Bu durum, sıcaklık değişiklikleri, enfeksiyonlar veya ilaç reaksiyonları gibi tetikleyiciler sonrasında ortaya çıkabilir.

    Sedef Hastalığı Tanısı Nasıl Konur?

    Genellikle uzman bir dermatolog tarafından uygulanan fiziksel muayene ile tanısı konulan sedef hastalığında, başka hastalıklar ile karışma ihtimali doğması halinde biyopsi yapılır.

    Sedef Hastalığı Tedavisi

    Her yaşta gözlemlenebilen ve ömür boyu süren sedef hastalığının bilinen bir tedavi seçeneği yoktur. Topikal kremler, düzenli bir şekilde kullanılan haplar, iğneler ve kontrollü güneş ışığı altında fototerapi yöntemleri, hastaların rahatlamasına yardımcı olabilir.

    Sedef Hastalığı Nasıl Geçer?

    Sedef hastalığının kesin bir tedavisi yoktur, ancak semptomları kontrol altına almak için çeşitli tedavi seçenekleri vardır. Tedavi genellikle semptomların şiddetini azaltmaya ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya odaklanır.

    Sedef Hastalığı Bulaşıcı mı?

    Sedef hastalığının bulaşıcı etkisi yoktur. Sedef hastalığı bir enfeksiyon değil, bağışıklık sisteminin anormal bir yanıtıdır. Dolayısıyla, sedef hastalığı olan bir kişiden başka birine hastalık bulaşmaz.

    Sedef Hastalığına Ne İyi Gelir?

    Sedef hastalığının tedavisinde, semptomları hafifletmek ve rahatlatmak için çeşitli yöntemler kullanılır. Bunlar arasında nemlendirici kremler, steroid içeren kremler, ışık terapisi (fototerapi), egzersiz ve stres yönetimi teknikleri bulunur.

    Sedef hastalığı belirtileri yaşıyorsanız, Hüma Hastanesi‘ne başvurun. Uzman dermatologlarımızla etkili tedaviye başlayın!

    444 0388

    • Hüma Hastanesi
    • Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
    • TEMMUZ 11, 2024

    22 Temmuz 2024 tarihinde Hüma Hastanesi tarafından düzenlendi.

Sedef Hastalığı | Nedir ve Neden Olur? | Hüma Hastanesi (2024)
Top Articles
OBX Message Board: A Vibrant Online Community for Outer Banks Enthusiasts
Outer Banks season 3: episodes, cast and everything we know
Ffxiv Act Plugin
Drury Inn & Suites Bowling Green
Skyward Sinton
CLI Book 3: Cisco Secure Firewall ASA VPN CLI Configuration Guide, 9.22 - General VPN Parameters [Cisco Secure Firewall ASA]
Affidea ExpressCare - Affidea Ireland
Fort Carson Cif Phone Number
Shs Games 1V1 Lol
San Diego Terminal 2 Parking Promo Code
414-290-5379
Cincinnati Bearcats roll to 66-13 win over Eastern Kentucky in season-opener
How do you like playing as an antagonist? - Goonstation Forums
O'reilly's Auto Parts Closest To My Location
Studentvue Columbia Heights
New Stores Coming To Canton Ohio 2022
Q Management Inc
使用 RHEL 8 时的注意事项 | Red Hat Product Documentation
R Personalfinance
Effingham Bookings Florence Sc
Concordia Apartment 34 Tarkov
Vegito Clothes Xenoverse 2
Craigslist Northfield Vt
Japanese Mushrooms: 10 Popular Varieties and Simple Recipes - Japan Travel Guide MATCHA
Disputes over ESPN, Disney and DirecTV go to the heart of TV's existential problems
Jcp Meevo Com
Boxer Puppies For Sale In Amish Country Ohio
Greensboro sit-in (1960) | History, Summary, Impact, & Facts
Costco Jobs San Diego
Wku Lpn To Rn
Gt7 Roadster Shop Rampage Engine Swap
L'alternativa - co*cktail Bar On The Pier
October 19 Sunset
Little Caesars Saul Kleinfeld
The Venus Flytrap: A Complete Care Guide
Truis Bank Near Me
CARLY Thank You Notes
The Mad Merchant Wow
Grapes And Hops Festival Jamestown Ny
The Boogeyman Showtimes Near Surf Cinemas
Elgin Il Building Department
Raising Canes Franchise Cost
Michael Jordan: A timeline of the NBA legend
Publictributes
Ghareeb Nawaz Texas Menu
Ferhnvi
Willkommen an der Uni Würzburg | WueStart
Beds From Rent-A-Center
Das schönste Comeback des Jahres: Warum die Vengaboys nie wieder gehen dürfen
40X100 Barndominium Floor Plans With Shop
How to Find Mugshots: 11 Steps (with Pictures) - wikiHow
Heat Wave and Summer Temperature Data for Oklahoma City, Oklahoma
Latest Posts
Article information

Author: Neely Ledner

Last Updated:

Views: 6506

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Neely Ledner

Birthday: 1998-06-09

Address: 443 Barrows Terrace, New Jodyberg, CO 57462-5329

Phone: +2433516856029

Job: Central Legal Facilitator

Hobby: Backpacking, Jogging, Magic, Driving, Macrame, Embroidery, Foraging

Introduction: My name is Neely Ledner, I am a bright, determined, beautiful, adventurous, adventurous, spotless, calm person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.